7 ПРАВИЛА, ЗА ДА СТАНЕШ ДОБЪР ТАНЦЬОР

ТАНЦИТЕ СЕ ТАНЦУВАТ НА МУЗИКА

За да си добър танцьор трябва да изучаваш основните принципи и характеристики на музиката и да ги разбираш. За да се случва това трябва да слушаш различни стилове музика, да ги изследваш и да намираш приликите и разликите между тях. Трябва да знаеш основни понятия като метрум, размер, такт, ритъм, темпо, динамика, изречение, фраза и други. Трябва да можеш да броиш правилно всякаква музика, да познаваш инструментите, които свирят в нея и да знаеш всеки инструмент на коя бройка е.  

ТАНЦИТЕ СЕ ТАНЦУВАТ С ТЯЛОТО

За да си добър танцьор трябва да познаваш всяка част от тялото си и да си наясно каква функция изпълнява. Трябва да знаеш ролята на всяка става и кост в тялото си. Трябва да знаеш предназначението на всеки мускул и дали той е ротатор, абдуктор, елеватор, аддуктор, екстензор, тензор, флексор. Трябва да знаеш личните си максималните амплитуди на всяка става, за да си сигурен, че при определено усилие няма да се контузиш. Трябва да обогатяваш двигателната си култура с различни видове спорт. Трябва да работиш целенасочено и с разбиране за различните физически качества: сила, гъвкавост, ловкост, издръжливост и координация.

ТАНЦЪТ Е ЧУВСТВО

Не очаквай, че научавайки определени стъпки ще се превърнеш в танцьор. Движенията са само началото. Усещането, което трябва да имаш докато танцуваш се изгражда с години. Танцът идва от сърце и трябва да достигне до сърце. За да се получи това се изисква перфектна музикалност, техника, присъствие, визия и майсторство. Когато успееш да развиеш всичко това ще почувстваш и силата на въздействие на танца ти върху околните.

ТАНЦЪТ Е ЗАБАВЛЕНИЕ

Не се въвличай в ежедневни тренировки с цел високо спортно майсторство, защото това неизменно ще промени първоначалната причина да харесаш този тип изкуство. Не забравяй да се забавляваш чрез танца си. Ако тренираш през всички сезони, тогава си определи два пъти годишно по две седмици почивка, в която да не си ангажиран по никакъв начин с това изкуство. Това ще ти помогне да запазиш любовта си към него и ще затвърди разбирането ти.

НАМЕРИ СИ ЛИЧЕН УЧИТЕЛ ПО ТАНЦИ

Установи траен тренировъчен процес с човек, който те познава, разбира и подпомага твоето физическо и емоционално израстване. Намери учител, който разбира точките от 1 до 4 и изисквай от него да отговаря на всеки твой въпрос свързан с танците. Той трябва да ти показва внимание, уважение и да има лично отношение към теб. Имай предвид, че твоите танцови умения не зависят основно от треньора, а от теб самият. Не ходи в школи, в които един учител преподава повече от един стил и неговите производни. Така ще можеш да се учиш от хора, тясно профилирани в това, на което обучават танцьорите си. В тази сфера не винаги скъпото обучение е най-качественото.

ПОЗНАВАЙ СТИЛА СИ

За да бъдеш добър в танца, който танцуваш трябва да знаеш историята му - откъде произлиза, как и поради какви фактори е възникнал, какво са изразявали с него първите изпълнители. Нужно е да знаеш имената на основните движения, причините да се наричат така, както и да можеш да ги изпълняваш в оригинал и вариации. Трябва да си наясно с основната стойка и правилната техника на всяко едно движение и дали то произлиза от друг танцов стил и как изглежда изпълнението му в него. Познавай стиловете, които могат да се танцуват на същата музика и използвай това като предимство пред другите танцьори. Точната енергия на движенията е нещо, което също се постига с осъзнаване на основите на стила. Научи кои са най-добрите в твоят тип танци и разбери защо това е така. 

СТАНИ ЧАСТ ОТ ТАНЦОВОТО ОБЩЕСТВО

Запознай се с всички достъпни за теб учители, които преподават твоя стил и присъствай на техните уроци. Бъди част от всяко събитие свързано с танците ти като публика, танцьор или помощник. Общувай с танцьорите, които имат твоите интереси - организирайте частни сбирки, за да обсъждате видеа на известни танцьори, начин на тренировка, предстоящи събития, да споделяте музика и да танцувате заедно. Уважавай колегите си от различните школи и бъди любезен към тях.

Материала подготви: Димитър Желев