ТАНЦИ

ХИП-ХОП / HIP-HOP

Хип-хоп е модерна субкултура, която произлиза през 1970 в централната част на Ню Йорк чрез афро-американската и латино общността в града. Тя се развива в четири насоки:
Рапиране (Rapping, Mcing)
Диджеинг (DJing)
Брейкденсинг (Breakdance, B-Boying)
Графити (Graffiti writing)
След първоначалното си появяване в САЩ хип-хоп културата се разпространява в целия свят с огромна скорост. Оригинална форма на танцуване и съответстващ стил на обличане са само част от елементите, които се развиват с годините чрез многобройните почитатели на хип-хопа. Новостите и промените във времето се дължат на смесването на изнесената вече култура (танци, музика, рисунки) с местните съществуващи вече традиции в различните райони на света.

Хип-Хоп Танци / Hip-Hop Dance

            Хип-хоп танците са станали част от хип-хоп културата със стилове като Брейкденс (Brakedance), Попинг (Popping), Локинг (Locking), чието начало поставят Чернокожите и Латиноамериканците през 70-те години на XX век. Това, с което те привличат поддръжници е свободното, импровизационно танцуване (freestyle), което става атрактивно съревнование между изпълнителите (battle). Образуването на големи кръгове от зрители (ciphers) е част от състезанието между танцьорите и определя атмосферата на батълите.
            В световен мащаб голям прогрес имат хип-хоп танците във Франция и Южна Корея Франция е домакин на Juste Debout, международно състезание по хип-хоп, а правителството на Южна Корея финансира международното състезание по брейкденс R16.
            За някои хип-хоп танците може да са само форма на забавление или хоби, но за други са се превърнали в начин на живот – начин да водиш живот с физическа активност, участвайки в състезания дори като професионални танцьори.  

Локинг / Locking

Локингът е стил от фънк танците. Името му идва от концепцията за изпълнението на „заключващи” движения с тялото. Технически се изразява в стопиране (замразяване) на цялото тяло след бързо придвижване и „заключване” в определена позиция. Тялото приема тази форма за кратко време и след това продължава да се движи със същото темпо, както и преди замръзването. Постига се с бързи движения с ръцете в съчетание с по-отпуснати в краката и долната част на тялото. Локингът включва доста акробатика и физически трудни движения като падания върху коленете и шпагати, затова често изисква защита на коляното и на ставите. Танцува се на оригинална фънк музика от изпълнители като James Brown, Prince, Isaac Hayes, Funkadelic, Jackson 5 и други.

Попинг / Popping

Попингът е танцов стил, роден през 70-те като част от семейството на фънк танците. Технически се базира на стягане и отпускане на мускулите в гърдите, ръцете, краката и раменете за да се създаде рязко движение в тялото на танцьора. Този тип контракции в смисълът им на акция на тялото се наричат Pop, Tick или Hit. Завършването на ударите в музиката с Pop, Tick или Hit се извършва подчертано чрез рязка смяна на ъгъла на тялото в големите стави, движения тип Мим и експресии чрез различни изражения на лицето. Движенията и техниките, използвани в попинга обикновено са насочени към получаването на силен контраст в изпълняваните фигури като понякога са тип робот, а друг път са тип вълна и се вливат. За разлика от Брейкинг движенията, ориентирани в контакт на тялото с пода, попингът е почти винаги изпълняван в изправена позиция, освен в редките случаи, когато изпълнителят слиза ниско върху коленете си или дори ляга за кратко време да изпълни специално движение.Филми с танци / Dance movies

1949 - On the Town
1950 - Summer Stock
1951 - An American In Paris
1952 - Singin in the Rain
1978 - Grease
1984 - Beat Street
1984 - Breakin'
1984 - Footloose
1985 - Krush Groove
1999 - Burn the Floor
2000 - Bootmen
2000 - Center Stage
2006 - Step Up
2006 - Take the Lead
2007 - Save The Last Dance 2
2007 - Stomp The Yard
2009 - B Girl
2009 - Dance Flick
2009 - Fame
2009 - Jump
2009 - Love And Dance
2010 - StreetDance
2011 - Burlesque