КАК СЕ ИЗГРАЖДА ФРИСТАЙЛ?

             В работата ми като учител по танци се срещам с много хора, които искат да се научат да танцуват. Според повечето от тях това се случва лесно и бързо чрез посещаването на няколко урока по танци. Уви – нещата не са толкова прости. Умението да танцуваш не идва от посещаването на уроци по танци, а от разбирането на танца като явление. Да, правилно прочетохте. Обучението по танци, в което аз съм участвал над 28 години като ученик и преподавател не ме научи да танцувам. Затова аз реших да ви спестя мъките и да напиша тази статия. В нея ще разберете принципите, върху които да изградите вашия собствен танц или така наречения „фристайл“ по най-сигурния и стабилен начин. Фристайлът е термин, който буквално означава „свободно танцуване“. Реално обаче танцуването не е съвсем свободно, защото танцът се танцува на музика е необходимо да се придържаме към стила, който чуваме. И тук стигаме до първата точка в изграждането на танца ни:
                 1.    МУЗИКА – това е основата на танца. Ако ние сме двигателя, то музиката е горивото, което ни задвижва. Тя е явлението, от което се е родил танца. На различната музика се танцува по различен начин. Танцът, който хората са измислили, чувайки определена музика се е родил от усещането, което им е дала тя. Стигнахме до втората точка:
                 2.    УСЕЩАНЕ – това са чувството, настроението, емоцията, които поражда у нас музиката. Те се формират от стила на музиката, артиста, който я изпълнява и инструментите, с които е изсвирена, но днес няма да се фокусираме върху това подробно. Най-просто казано: Една музика ни кара да сме щастливи, друга – тъжни и т н. Различното усещане ни кара да движим тялото си по различен начин
                 3.    ДВИЖЕНИЕ (груув) – това са естествените „поклащания“ на тялото – клякане, наклони, извивки. Или казано по-просто – движенията, които всеки един човек (от бебе до възрастен) може да направи. Различните движения ни водят до различни стъпки.
                 4.    СТЪПКИ (техника) – ако до тук всичко можеше да стане без особени усилия, то в т. 4 нещата не стоят точно така. Стъпките са есенцията на танца. Колкото по-добра техника е развил танцьора, толкова по-красиво ще може да подчертае усещането и движението. Това е и финалната фаза в развитието на личния фристайл.
Освен, че музиката, усещането, движението и стъпките са неразделни в индивидуалното танцуване, има още едно нещо, което е изключително важно. Танцът трябва да бъде изграден точно в този ред:

МУЗИКАТА води до УСЕЩАНЕТО
УСЕЩАНЕТО води до ДВИЖЕНИЕТО
ДВИЖЕНИЕТО води до СТЪПКИТЕ

Ето защо по-горе ви казах, че уроците по танци не ме научиха да танцувам. Обикновено в уроците по танци ни учат как да стъпваме и да се движим на музиката. Рядко някой ни учи как да слушаме музиката и как да я усещаме. Това е така, защото слушането на музиката и усещането са лични преживявания. Връзката на отделния човек с различната музика прави танца интересен. Ако всички я чувахме и усещахме по еднакъв начин, тогава нищо от това по-горе нямаше да има значение.

Материала подготви: Димитър Желев